Telefon
WhatsApp
İranlılar neden Van'dan vazgeçti?

TÜRSAB Doğu Anadolu Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Cevdet Özgökçe, İran’a gerçekleştirdikleri altı günlük ziyaretin ardından Van’daki turizm sektörüne dair dikkat çekici açıklamalarda bulundu. İran’da üç farklı şehirde yapılan görüşmelerde, Van’ın artık pahalı bir şehir olarak görüldüğünü, bu nedenle İranlı turistlerin farklı ülke ve şehirleri tercih etmeye başladığını söyledi.

Özgökçe, “Gittiğimiz üç kentte de Van’a yönelik ciddi fiyat şikayetleriyle karşılaştık. İranlı turizm temsilcileri, Van’a misafir getiremediklerini çünkü Van’ın artık pahalı bir şehir olarak anıldığını ifade ettiler. Van, rakip şehir ve ülkelere göre pahalı bir destinasyon haline gelmiş durumda. Bizimle görüştüklerinde çok net söylediler; Van’da beş yıldızlı otelin geceliği 110 dolara kadar çıkıyor. Aynı otel hizmeti Dubai’de 70 dolar, Batum’da 50 dolar, Erbil’de 35-40 dolar. Bize dönüp soruyorlar, ‘Siz olsanız nereye gidersiniz?’” dedi.

Yaptıkları ziyaretlerde İranlı turistlerin Van’a yönelik memnuniyetsizliklerini açıkça dile getirdiğini belirten Özgökçe, “Van’da otellerden taksilere, restoranlardan giyim mağazalarına kadar birçok sektörde turistlere uygulanan fiyatlar iki katına varıyor. Vanlı vatandaşa 250 liraya verilen bir hizmet, İranlıya 500 liraya sunuluyor. Lokantada yemek, giyim mağazasında kıyafet, takside ulaşım… Her alanda fahiş fiyat uygulanıyor. İranlı turistler artık bunun farkında ve rahatsızlıklarını dile getiriyorlar. Gelen misafir sadece bizimle alışveriş yapmıyor, 50’den fazla esnafla temasa geçiyor. Ancak çoğu esnaftan da şikâyet var. Bu anlayış sürdüğü sürece İranlı turist Van’a gelmez ve şu anda da gelmiyor” şeklinde konuştu.

Van’ın İran pazarı için halen önemli bir potansiyel taşıdığını vurgulayan Özgökçe, “Biz bu tehlikeyi gördüğümüz için İran’a gittik. Orada halkla, sektör temsilcileriyle, devlet yetkilileriyle toplantılar yaptık. İranlıların Van’a ilgisinin azalmasının temel nedenlerinden biri Van’daki fahiş fiyat uygulamaları. Bu durum sadece otelleri değil, bütün sektörleri etkiliyor. İranlılar artık Van yerine Dubai, Batum, Gürcistan, Erbil, Süleymaniye gibi alternatif rotalara yöneliyor. Bizim sektörümüzde Van’a rakip olan ülkeler belli; İran pazarında Dubai, Batum, Gürcistan, Ermenistan ve Irak öne çıkıyor. Türkiye içinde ise Karadeniz’deki bazı şehirler, Kars, Mardin, Diyarbakır ve Şanlıurfa gibi illerle rekabet halindeyiz. Eğer fiyatlarımızı bu şehirlerle dengeleyemezsek, İranlı turist buraya gelmez” dedi.

Özgökçe ayrıca, İranlıların uzun süredir eğlence, alışveriş ve dinlenme için Van’ı tercih ettiğini ancak son dönemde yaşanan fiyat artışları nedeniyle bu ilgiyi kaybettiğini belirtti. “Van, İranlılar için bir eğlence kentiydi. Ancak birçok İranlı artık burada işlettiği bar, disko, lokanta gibi işletmeleri devretmeye başladı. Bu tablo Van için iyi bir durum değil” diyerek, yaşanan olumsuz gelişmelerin sadece turizm sektörünü değil, kent ekonomisinin geneline zarar verdiğini ifade etti.

“Van’da oldukça kârlı çalışan bacasız fabrikamızı kendi ellerimizle zarara uğratarak kapatma noktasına geldik” diyen Özgökçe, son olarak tüm esnafa ve işletmecilere fiyat politikalarını gözden geçirme çağrısında bulundu: “Turizm sektörü sadece otelcinin meselesi değil. Taksi şoföründen lokantacıya, giyim mağazasından pazarcıya kadar herkesin turistle teması var. Herkes bu sektörden pay alıyor. Ancak bu anlayışla devam edersek turizm gelirlerini tamamen kaybedebiliriz. Fiyatlarımızı rakip şehir ve ülkelere göre düzenlemezsek, Van turizmde sınıfta kalır.”

 

 

0 Yorum

Henüz Yorum Yapılmamıştır.! İlk Yorum Yapan Siz Olun

Yorum Gönder

Lütfen tüm alanları doldurunuz!

Puan Durumu

Takım OM G M P
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20

Yazarlarımız

İpekyolu Nöbetçi Eczaneler

Van/İpekyolu
Karaalp Eczanesi
04322163365
İSKELE CADDESİ SUVAROĞLU IŞIKLARI GROS 65 MARKET KARŞISI HUZUR SİTESİ NO:89 A


Van/İpekyolu
Gönül Eczanesi
05426531638
VALİ MİTHAT BEY MAH. KOÇİ BEY CAD. ATATÜRK LİSESİ ARKASI, ET SÜT KURUMU YUKARISI


Van/İpekyolu
Ferhat Eczanesi
05550636465
URARTU SOK. ESKİ İSTANBUL HASTANESİ KARŞISI NO:4/C


Van/İpekyolu
Emre Eczanesi
04322178232
Sıhke Cad.Hz. Ömer camii Karşısı Y.Y.Ü İş Merkezi Altı No:15


E-Bülten Aboneliği